31 Jan 2012

SAHABAT

Update By Nadia Nadhirah at Tuesday, January 31, 2012
Reactions: 
0 comments

Seandainya engkau bertemu seorang kawan yang sanggup bersusah atas nama kesetiaan, mendahulukan atas nama kebajikan, menyimpan keaibanmu atas nama kejujuran, menegur kelemahanmu atas nama kebaikan, memendam rasa terkilan demi menjaga perasaan, ketahuilah bahawa dia bukanlah seorang kawan tetapi seorang saudara & sahabat sejati yang sukar di cari ganti…” -Pakar Diari Hati-

Apakah ciri-ciri sahabat yang baik? Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut :

  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu.
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu.
  • Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu.
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik.
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu.
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya.
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu.
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu.
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu.
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu.
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
TUHAN aturkn antara kita 1 pertemuan ditetapkn 2 hati.

Dalam 2 hati diberikn 3 rasa :

SAYANG, KASIH & KASIHAN.

Dalam 3 rasa itu dselitkn 4 tujuan:

BERKENALAN, BERTEMAN, BERKAWAN, & BERSAMA.

Dalam 4 prkara itu tersembunyi 5 perkataan, iaitu:

TEMAN BAIK SELALU DI SISI.

Dalam 5 prkataan itu trsmbunyi 6 impian iaitu :

SAYANG,KEKAL,SETIA,MNGERTI,MENGHARGAI&MENGINGATI.

Dalam 6 impian itu trsimpul 7 huruf keramat iaitu :

“SAHABAT”.

19 Jan 2012

Update By Nadia Nadhirah at Thursday, January 19, 2012
Reactions: 
0 comments
susah kan kalau jadi budak x famous neh . yelah , ape yang kite buat semua salah kan ? mentang-2 lah dyeorang HOT , senang-2 je nak salah kan aku . sebab status aku kat facebook , ade yang terasa . pe kes ?? aku tak tuju kat dye pun . tolong lah fikir siket . kawan aku kat atas dunia neh bukan sorang and musuh aku pun ramai . tapi , selagi orang tak kacau hidup aku , aku tak kan kacau hidup orang . so , aku tak kacau hidup dye tak payah lah nak terasa dengan ape yang aku update kat facebook tuh . aku pun taw aku macam mane . takde lah perfect sangat . yang sebelum neh elok-2 , skunk da jadi musuh . hurmm , nasib aku lah kan . . selalu je yang salah . . ape yang orang laen buat je yang betul kan . . aku tak pernah nak cari pasal dengan oang . so , jangan laa cari pasal dengan aku . kalau tak puas hati cakap laa depan-2 , tak payah laa nak heboh-2 kat orang laen . aku taw ape yang aku buat and ape yang aku nak buat tu hak aku . kalau dah rasa salah ,  kenapa nak marah-2 orang balik ? perlu ke nak buat semua tuh ?? so , please lah fikir secara matang . . aku tak suka nak gaduh-2 dengan orang , sebab aku tak nak buat perangai lama . . so , PLEASE !!

17 Jan 2012

NEW SEMESTER

Update By Nadia Nadhirah at Tuesday, January 17, 2012
Reactions: 
0 comments
hari neh da masuk dua hari start sem baru . hurmmm , rase cam tak best je . . geng-geng class sem lepas da sama class untuk sem neh . . kalau ade un tak ramai . . tapi , sem neh aku tgk rmai dah free hair . rules baru ke kat BMI neh ? ( agaknya lah ) . . hurmm , maybe sem neh aku amek subject siket je kot coz nak naek kan pointer yang rendah uh . . kena struggle untuk sem neh . . btw , try nak sesuaikan diri untuk sem baru neh . hee ~

1 Jan 2012

NEW YEAR :)

Update By Nadia Nadhirah at Sunday, January 01, 2012
Reactions: 
2 comments
01 JANUARI 2012
pejam celik pejam celik da masuk tahun baru . and yang penting umur pun da meningkat . i'm already 20 years old . . kejap je masa berlalu kan , tup tup ak da masuk ke alam 20-an . . haha :)
azam ak untuk tahun neh ape eah ? hmmm . .
  • berubah untuk jadi yang lebih baek dari sebelum nie .
  • study more and more . . hehe :)
  • naek kan pointer yang sebelum nie , sumpah rendah giler . .
  • and yang penting , always be my own self without bergantung kat sape sape . .

SAHABAT

0


Seandainya engkau bertemu seorang kawan yang sanggup bersusah atas nama kesetiaan, mendahulukan atas nama kebajikan, menyimpan keaibanmu atas nama kejujuran, menegur kelemahanmu atas nama kebaikan, memendam rasa terkilan demi menjaga perasaan, ketahuilah bahawa dia bukanlah seorang kawan tetapi seorang saudara & sahabat sejati yang sukar di cari ganti…” -Pakar Diari Hati-

Apakah ciri-ciri sahabat yang baik? Seorang bijak pandai berpesan kepada anak lelakinya: “Wahai anakku, sekiranya engkau berasa perlu untuk bersahabat dengan seseorang, maka hendaklah engkau memilih orang yang sifatnya seperti berikut :

  • Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu.
  • Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu.
  • Jika engkau memerlukan pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu.
  • Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik.
  • Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu.
  • Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
  • Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya.
  • Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu.
  • Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu.
  • Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu.
  • Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu.
  • Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan.
TUHAN aturkn antara kita 1 pertemuan ditetapkn 2 hati.

Dalam 2 hati diberikn 3 rasa :

SAYANG, KASIH & KASIHAN.

Dalam 3 rasa itu dselitkn 4 tujuan:

BERKENALAN, BERTEMAN, BERKAWAN, & BERSAMA.

Dalam 4 prkara itu tersembunyi 5 perkataan, iaitu:

TEMAN BAIK SELALU DI SISI.

Dalam 5 prkataan itu trsmbunyi 6 impian iaitu :

SAYANG,KEKAL,SETIA,MNGERTI,MENGHARGAI&MENGINGATI.

Dalam 6 impian itu trsimpul 7 huruf keramat iaitu :

“SAHABAT”.

0

susah kan kalau jadi budak x famous neh . yelah , ape yang kite buat semua salah kan ? mentang-2 lah dyeorang HOT , senang-2 je nak salah kan aku . sebab status aku kat facebook , ade yang terasa . pe kes ?? aku tak tuju kat dye pun . tolong lah fikir siket . kawan aku kat atas dunia neh bukan sorang and musuh aku pun ramai . tapi , selagi orang tak kacau hidup aku , aku tak kan kacau hidup orang . so , aku tak kacau hidup dye tak payah lah nak terasa dengan ape yang aku update kat facebook tuh . aku pun taw aku macam mane . takde lah perfect sangat . yang sebelum neh elok-2 , skunk da jadi musuh . hurmm , nasib aku lah kan . . selalu je yang salah . . ape yang orang laen buat je yang betul kan . . aku tak pernah nak cari pasal dengan oang . so , jangan laa cari pasal dengan aku . kalau tak puas hati cakap laa depan-2 , tak payah laa nak heboh-2 kat orang laen . aku taw ape yang aku buat and ape yang aku nak buat tu hak aku . kalau dah rasa salah ,  kenapa nak marah-2 orang balik ? perlu ke nak buat semua tuh ?? so , please lah fikir secara matang . . aku tak suka nak gaduh-2 dengan orang , sebab aku tak nak buat perangai lama . . so , PLEASE !!

NEW SEMESTER

0

hari neh da masuk dua hari start sem baru . hurmmm , rase cam tak best je . . geng-geng class sem lepas da sama class untuk sem neh . . kalau ade un tak ramai . . tapi , sem neh aku tgk rmai dah free hair . rules baru ke kat BMI neh ? ( agaknya lah ) . . hurmm , maybe sem neh aku amek subject siket je kot coz nak naek kan pointer yang rendah uh . . kena struggle untuk sem neh . . btw , try nak sesuaikan diri untuk sem baru neh . hee ~

NEW YEAR :)

2

01 JANUARI 2012
pejam celik pejam celik da masuk tahun baru . and yang penting umur pun da meningkat . i'm already 20 years old . . kejap je masa berlalu kan , tup tup ak da masuk ke alam 20-an . . haha :)
azam ak untuk tahun neh ape eah ? hmmm . .
  • berubah untuk jadi yang lebih baek dari sebelum nie .
  • study more and more . . hehe :)
  • naek kan pointer yang sebelum nie , sumpah rendah giler . .
  • and yang penting , always be my own self without bergantung kat sape sape . .

 

Nadia Nadhirah Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review