29 Jan 2013

SECOND MONTH

Update By Nadia Nadhirah at Tuesday, January 29, 2013
Reactions: 
0 comments
Tanggal 29 NOVEMBER 2012 , menerima Mohammad Nazrin Mohd Zakaria sebagai pasangan . Alhamdulillah , hari nie 29 JANUARI 2013 genap dua bulan hubungan kami . Syukur sangat sangat coz masih mampu bertahan sampai ke hari nie . Insyaallah , relay nie akan terus bertahan sampai ke akhir hayat . AMIN ..

25 Jan 2013

ADAB ISTERI TERHADAP SUAMI KETIKA SEDANG HAMIL

Update By Nadia Nadhirah at Friday, January 25, 2013
Reactions: 
0 comments

  • Mentaati, menghormati dan mengasihi suami
  • Jika terasa hendak memarahi suami, tahan perasaan itu dan bertenang serta bersabar
  • Tidak cerewet dan membuat banyak kerenah terhadap suami dan rumahtangga
  • Jaga perasaan jangan sampai menyintai orang lain selain suami, kerana nanti melahirkan anak yang curang dan suka berasmara serta pergaulan bebas
  • Jaga lidah, jangan mengumpat, mencaci suami atau keluarganya dan juga orang lain
  • Jaga mata daripada melihat lelaki lain selain suami. Tidak keluar rumah tanpa izin suami
  • Menghargai nasihat dan pandangannya serta ibu bapanya (mertua)
  • Jangan meminta perkara yang tidak mampu disediakan suami
  • Sentiasa meminta kemaafan darinya
  • Ingatkan suami untuk sentiasa mendoakan keselamatan diri dan anak yang bakal lahir
  • Tetap melayani suami selagi mampu


21 Jan 2013

LIFE

Update By Nadia Nadhirah at Monday, January 21, 2013
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum .. Tak jawab Nad xmo kawan taw . Hehe !


Firstly , sorry sangat-sangat dah lama dah melalut kat blog nie . Kalau update pun just post something yang Nad copy dari sumber2 yang tertentu jea . Takde masa nak melalut lalut coz Nad dah balik jadi student dah . First week in new semester , student ramai yang sibuk dengan hal masing2 . Takde timetable laa , add and drop subject laa and whatever lagi laa . Nad pun tergolong sekali dalam kalangan student-student tu semua . Sepanjang first week tu , sibuk duk add drop subject jea kononnya nak upgrade pointer laa katakan . Yang jadi problemnya bila advisor lambat approve . So , terpaksa laa kena pegi jumpa advisor face to face . Tu x termasuk bila pegi cari advisor tu , dye takde . Lagi laa haru biru hidup . Hehe . And alhamdulillah , semua tu dah settle . Insyaallah sem nie boleh naikkan pointer . And one more thing , sem nie Nad dah start amek FYP . Memang byk keje laa jawabnya and nasib baik FYP tu buat dua orang kalau x .. lagi laa haru biru hidup Nad nie . Huhuhu .

Pasal Nad dengan Senget plak , alhamdulillah setakat nie masih mampu bertahan and sedar tak sedar hampir dua bulan dah . Setakat gaduh-gaduh tu normal laa , kalau takde gaduh tu memang ada something wrong la tu kan ? ( Ayat nak sedapkan hati jea aku nie . hehe ! ) . Tak kesah laa perangai dia macam mana sekalipun , Nad terima dia seadanya . Banyak lagi Nad perlu mendalami diri dia almaklum laa , sedar tak sedar dah jadi couple . Alhamdulillah , Nad bersyukur ada dia .. Cemburu sebab dia ada ramai adik angkat ? Tipu laa kalau Nad takde perasaan tu kan ? Yela , awek mane tak cemburu kalau bf dia duk layan adik angkat dia macam awek dia kan . Hurmm , tapi Nad malas nak cakap banyak , Nad diamkan jea . Yelaa , tu hak dia kan ? Hurmmm ( Ayat nak sedapkan hati lagi ) . Apa-apa pun , Nad harap sangat relay nie kekal . Cukup la sebelum nie Nad dah byk kali frust . Haha .

Pasal kawan ? Hurmmm , Nad taknak pikir sgt psal nie sbb dah fobia (yeke aku nie??) nak cari kawan baik macam dulu . Cukup laa sekali Nad kena . Bukan sekali tapi dah banyak kali dah . Nad anggap nie semua dugaan Allah untuk Nad . Nad terima apa pun dugaan dan cabaran yang dah ditetapkan dgn hati terbuka . Nad bukan nak mengungkit apa yang dah berlaku but Nad belum sedia lagi nak berbaik balik sbb benda tu still dalam ingatan . Cukup laa Nad ada Izzaty dgn hubby dia sebagai kawan Nad sejak dari sekolah sampai la dorang kawen and now dah ada anak pun . Nad berkawan dgn sape pun , tapi nak rapat sgt tu .. mybe tak laa kot . Org cakap pengalaman mendewasakan kita .. ceewaaahhhh .. hehehe . Semoga Allah sentiasa melindungi setiap apa yang DIA lakukan . Aminn ..

K laa , nie jea kot Nad nak story . Insyaallah , akan ada lagi story-story nanti . Need to continue study Math  sbb tadi stop kejap , kepala pusing .. Hehe .. Bye , Lot of love from me . Muaahhhhhhhhh ❤❤❤

17 Jan 2013

Kisah Cinta

Update By Nadia Nadhirah at Thursday, January 17, 2013
Reactions: 
0 comments

Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..
Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight….kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam ‘anak patung’..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Suamimu

11 Jan 2013

New Semester , Fourth Sem

Update By Nadia Nadhirah at Friday, January 11, 2013
Reactions: 
0 comments
Alhamdulillah , masih diberi peluang untuk meneruskan pengajian di bumi British Malaysian Institute walaupun pointer untuk sem lepas x memberangsangkan . Insyaallah , moga semester baru nie lebih baik berbanding sem lepas . No more problem coz I will be myself in everything . Insyaallah , takkan menghampakan Umi and Papa lagi :)

At KLCC with Umi Papa , bawak Baby sekali pegi jenjalan .
Thank you Umi Papa sbb hantar Kak Yong ❤❤

7 Jan 2013

RUSHING !

Update By Nadia Nadhirah at Monday, January 07, 2013
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum , tak jawab dosa sape jawab Alhamdulillah :)

Lately sibuk sangat-sangat . Ke hulu ke hilir , pegi situ pegi sini . Rest tak cukup and badan pun dah jadi lemah sesangat dah nie . Last week sibuk keluar masuk bank , pegi bayar registration fees dgn yuran hostel . Alang-alang dah pegi bank , check bonus ASB . Alhamdulillah dapat la siket untuk beli barang-barang before balik KL . Nak tunggu check bonus tu pun punya laa tunggu lama . Ramai gila org duk beratur nak amek bonus masing-masing , dari pagi sampai laa petang . Dekat tiga jam gak aku duk macam org ngokngek kat dalam tu , last2 aku pegi potong line org . Gila nak tunggu lagi 100 orang baru turn aku . Bila aku tgk takde org jea aku terus pegi dgn muka slumber jea kat kaunter tu . Ape aku kesah ! Hehe .

Semalam , Umi suruh pegi KB bawak adek aku nak buat IC , kononnya boleh terus siap . Aku pun ajaklaa Si Zaty dgn Eg pegi sekali . Sesampai jea , aku tanya org yg keje kat situ , dye cakap kena tunggu lagi 2 minggu baru siap . Perghhh , memang mcm ngokngek jea aku rasa hari tu . Last2 balik buat kat Machang jea . Huu ~ takpela . Lagipun nak tunggu pegi KB untuk jenjalan , harammm . Setahun sekali belum tentu jejak . Hehe . Settle adek aku tukar ic , terus pegi hantar dia pegi mengajar . Duk lepak kedai Zaty , layan kerenah si kecik tak duk diam , Aira . Balik , ambik Umi and adek-adek kat skolah . Siap solat ape sume , keluar balik coz adek aku yg bongsu tu nak beli buku . Lepas tu , pegi amek angah kat skolah , singgah hospital tgk nenek sedara aku masuk wad sbb demam panas+semput . Then , pegi plak skolah kakak jumpa dia sbb nak amek kasut aku yg dia bedal pakai . Balik-balik jea dah nak dekat magrib .
Trying to change myself . Slowly change dari perangai mcm laki ke arah keperempuanan , Insyaallah :)
with my only BFF Siti Nur Izzaty :)

Hari nie , pagi2 lagi pegi Kuala Krai sbb Umi suruh bawak angah buka KWSP . Mulanya sesat , last2 aku pusing-pusing jumpa jgak . Settle yang tu , balik pegi bndar Machang sbb nak buka akaun bank angah punya . Aku baru teringat yg hari nie ada pasar isnin . Perghhh , manusia ramai gila kot hari nie sampai nak cari parking pun kena pusing 4 5 kali . Lepas hantar angah kat skolah , pegi duk kedai Zaty sementara tunggu angah balik kul 1 . Duk melayan si Aira , Umi call suruh beli tu beli nie . Pegi pusing2 kat pasar isnin tu dgn Zaty . Dukung si Aira tu punya laa berat , yela dah setahun lebih dah budak kecik tu .. Sampai bengkak lengan aku sbb dari semalam lagi sakit . Lepas dukung si kecik tu , bengkak and lebam lengan aku . Hehee . Balik , amek angah , umi and adek2 . Lepas solat Zohor , baringlaa kejap kononnya nak siapkan bantal yang org order tak siap2 lagi nie . Boleh pulak aku terlelap , sedar2 dah pukul 6.15 .. Malam nie mmg tido lambat laa aku nak siapkan bantal nie . Mintak2 la esok umi x suruh g mana2 lagi sbb byk bnda tak buat lagi esok jugak laa nak balik KL . Barang2 tak packing lagi kot ! Got to go , bye :-*

5 Jan 2013

Update By Nadia Nadhirah at Saturday, January 05, 2013
Reactions: 
0 comments
Kalau betul sayangkan sesorang tu , x perlu nak tinggikan ego tu . Masing-masing dh besar boleh pkir ape yg elok untuk satu hubungan yang dah terjalin . Benda tu semua boleh dielak if EGO tu diketepikan .. Seseorang tu boleh berubah kalau diberi peluang untuk berubah . Nie kalau langsung tak diberi peluang , macam mana setiap perhubungan tu akan terus kekal . Macam mana nak terus kekal kan satu hubungan tu kalau setiap percakapan , pendapat dan teguran langsung tak diterima pakai .. Fikir-fikirkanlah ..

DISALAHERTIKAN

Update By Nadia Nadhirah at Saturday, January 05, 2013
Reactions: 
2 comments
Dengan situasi badan yang lemah , aku gagahkan jua untuk menaip di sini . Hanya di sini alternative untuk aku meluahkan perasaan . Di sini la teman , sahabat , pendamping setia aku . Segalanya aku coretkan di sini .

Kata orang , setiap yang berlaku , ada hikmahnya sendri . Macam tu jugak lah aku . Menghadapi dugaan bersama dia seolah-olah aku yang sering dipersalahkan . Aku cuma mahukan yang terbaik dan dia lah satu-satunya yang aku ada . Tapi , itu semua langsung tak bermakna bagi dia . If someone dah aim kita nie takde guna langsung , sampai bila-bila pun akan tetap macam tu . Setiap satu perkataan yang kita ungkapkan , langsung tak diterima pakai , terus disalahertikan . Setiap pendapat dan teguran aku , langsung tidak di ambil peduli . Aku hanya mahukan kami yang dulu , masa mula-mula mengenali antara satu sama lain . Makin lama makin hilang semua tu . Dia sering nak menjauhkan diri dengan aku , even dengan satu masalah yang kecil . Aku buntu , dah tak taw macam mana lagi nak buat . Aku dah try nak buat yang terbaik , tapi masih sama .

Aku tak pandai dalam bab pujuk-memujuk . Tapi aku dalam proses nak belajar . So , please bagilah aku masa untuk pelajari semua tu . Sebab aku taknak kehilangan orang yang aku sayang lagi . Dulu , dia sering buat aku tersenyum , sering aku ketawa dengan gelagat dia . Tapi kenapa semua tu hilang secara tiba-tiba ? Mana perginya dia yang dulu ? Janji dia untuk jaga aku , janji dia untuk bahagiakan aku , tapi sekarang ?

"Ya Allah , Kau tabahkanlah hatiku . Kau jauhilah aku dari sifat pemarah . Kau kuatkan hatiku untuk menghadapi dugaan ini . Amin"

Awak , saya sayang awak . Saya terima segala kebaikan , keburukan dan kekurangan awak . Saya nak awak tahu apa yang saya rasa sekarang . Saya takut semua tu hilang . Saya taknak awak jadikan saya sebagai musuh . Awaklah teman , sahabat , abang dan juga kekasih saya . Hanya awak . Please jangan marah-marah lagi sayang . Saya takde niat langsung nak sakitkan hati awak . Saya nak kita yang sebelum nie . Doa saya sentiasa untuk awak . Moga Allah sentiasa melindungi setiap apa yang awak lakukan . Take Care sayang . ❤ YOU ALWAYS MNMZ ❧

4 Jan 2013

SABAR YONG !

Update By Nadia Nadhirah at Friday, January 04, 2013
Reactions: 
2 comments
Aku tak taw ape lagi yang dia tak puas hati dgn aku . Sikit-sikit nak touching bagai .. Hal kecik jea pun . Aku dah habis cara and dah try sehabis baik dah nak jadi yang terbaik macam dia nak . Kalau macam nie hari-hari sape tak stress .. Duk sabar selama nie pun boleh jadi panas .. Gapo lagi awok nop b weyy !! X cukup lagi ko nop seksa hidup sayo nie ?!

LIST !

Update By Nadia Nadhirah at Friday, January 04, 2013
Reactions: 
0 comments
Need to do before back to BMI this Tuesday !

!! Immediately !!

❁ Settlekan fees ❁
❁ Beli iron sebab Tika punya dah rosak ❁
❁ Beli barang mandian kat sini sebab kat sana mahal-mahal ❁
❁ Siapkan pillows yang diORDER sebelum balik BMI ❁
❁ Jahit kain sarung Umi yang berlambak atas sewing machine tuh ❁
❁ Pegi alter jacket biru BMI ❁
❁ Packing barang-barang yang tersangatlaa banyak tuh ❁

◕‿◕ YOU CAN DO IT AYONG !! ◕‿◕

3 Jan 2013

HATI SEORANG WANITA

Update By Nadia Nadhirah at Thursday, January 03, 2013
Reactions: 
0 comments

-SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk , tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian .

-CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala , kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala .

-HALUS : ibarat sehalai sutera , cantik , mulus , lembut dan mudah tercarik dan koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan , biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM .

-IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui .

- KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi , termasuk ibu bapa , anak-anak , dan suami . WANITA amat tabah .

-PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam .

-MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA . suka bermanja hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesame kaum .

-EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai .

-CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus

-SEKS : seks bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal . NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja . LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu . fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan .

* But , I have no chance at all to do all that :'( Can't be a perfect one . AGAIN !!
"Lantak awak laa , EGO tinggi sangat !" - Thanks MNMZ :'(

Cc : http://www.sabahforum.com/forum/woman-s-world/topic18461.html

2 Jan 2013

THE WEDDING BREAKER

Update By Nadia Nadhirah at Wednesday, January 02, 2013
Reactions: 
0 comments
I wish I can get this novel as soon as possible . Can't wait for it dear ;)


“Saya memohon maaf kerana mengganggu majlis kalian. Tetapi sebelum Tengku Juwita bernikah dengan Tengku Adam, dia wajar mengetahui siapa bakal suaminya yang sebenar...” - Ariana Rose

Ariana Rose. Kehadirannya menyebabkan majlis pernikahan itu terbatal. Disebabkan gadis itu jugalah, reputasi dan status diri bekas pengantin lelaki itu menjunam jatuh di mata masyarakat. Siapa sebenarnya dia? Apa tujuannya dan siapa yang menghantarnya untuk merosakkan majlis pernikahan itu? Tak kira, dia akan menyiasatnya juga!

Akhirnya Ariana Rose terpaksa akur dengan balasan yang perlu diterimanya akibat perbuatannya itu. Semenjak bertemu dengan lelaki itu, banyak peristiwa yang tak terjangka berlaku dalam hidupnya.

“What’s so funny?”

“Talking to me?”

“Nah… just talking to the lizard. See… there… we were talking just now. I know you won’t be able to understand the lizard’s language.”

Tapi kenapa setelah berlari sejauh ini, lelaki itu masih ditemuinya? Setelah dia berusaha melupakan semua kenangan itu, kenapa lelaki itu kembali meruntuhkan azam dan semangatnya? Kenapa mesti ada nama itu dalam kamus hidupnya?!

“I’m gonna miss you… I’d rather stay by your side. Always.”

“Sayang kat abang rupa-rupanya ya?”

“Mestilah, you are my bubbly boo and a naughty one too.”

Selama ini sudah banyak perempuan yang lebih cantik daripada dia hadir dalam hidup Tengku Adam Kamil. Tapi kenapa gadis itu juga yang melekat dalam hati dan ingatannya? Adakah itu petanda yang dia memang ditakdirkan untuk dirinya?

“Satu aje kesalahan awak, Ariana... Awak dah curi hati saya.” – Tengku Adam Kamil



SETIA HUJUNG NYAWA

Update By Nadia Nadhirah at Wednesday, January 02, 2013
Reactions: 
0 comments
Adaptasi Novel
Now showing at TV3 setiap hari Isnin hingga Khamis jam 7.00 malam .

Mengisahkan kehidupan Zain yang berubah sekelip mata setelah ditinggalkan kekasihnya, Sofea, seminggu sebelum berlangsungnya majlis perkahwinan mereka. Demi menjaga maruah keluarga dari dicaci orang, ibu Zain iaitu Datin Adibah mengambil keputusan untuk menyatukan Zain dengan Ersalina yang merupakan anak gadis kepada rakannya, Puan Haliza.

Meskipun di pandangan mata kasar Datin Adibah pertolongan yang dihulurkan oleh Puan Haliza nampak mulia, namun hakikatnya Puan Haliza mempunyai agenda tersendiri apabila dia ingin menggunakan Zain sebagai pak sanggup untuk menutup dosa Ersalina yang kini sedang hamil anak luar nikah bekas kekasihnya.

Pada awal perkahwinan, amat sukar buat Zain dan Ersalina menyesuaikan diri. Tambahan pula Ersalina masih bersikap keanak-anakan manakala Zain pula seorang yang tidak penyabar. Meskipun mereka tidak tidur sekatil dan sering berselisihan faham, namun mereka akan berlagak seperti pasangan romantis di hadapan keluarga masing-masing.

Setelah dua bulan berkahwin barulah Zain dan Ersalina mencapai persefahaman dan cinta mula berputik di antara mereka berdua. Tetapi belum sempat menikmati kebahagian rumahtangga, rahsia kehamilan Ersalina terbongkar apabila dia mengalami keguguran. Zain amat kecewa dan mula melayan Ersalina seperti sampah. Maka bermulalah babak baru kesengsaraan hidup Ersalina.

Sementara itu, Datin Adibah yang tidak menyangka Ersalina tergamak menjadikan Zain sebagai pak sanggup telah menghalau Ersalina dan menghasut Zain untuk menceraikan isterinya. Malah Datin Adibah juga telah memperkenalkan Eriza kepada Zain. Adakah Zain akan terus setia pada Ersalina atau cintanya akan beralih arah pada orang baru iaitu Eriza? Apakah kesudahan bagi cinta Zain dan Ersalina?

Sinopsis dari novel : Pengantin perempuan lari? Zain Hakimi panasaran. Seseorang perlu menggantikan tempat Sofea demi maruah keluarga. Datin Adibah kalut mencari bakal menantu bidan terjunnya. Kala terpandang Ersalina Imani, hatinya terus terpaut. Gadis itu segera dilamar. Haliza menerima lamaran untuk anak gadisnya atas sebab tertentu. Juga demi menyelamatkan maruah keluarga. Ersalina terpaksa rela. Dia dinikahi Zain yang langsung tidak mencintainya. Namun, status isteri membuahkan kasih yang bukan sedikit.

Zain cuba menyemai cinta untuk si isteri. Apatah lagi Ersalina terlalu baik melayaninya. Lalu, kasihnya melimpah di hati. Kala berhasrat menyambut cinta Ersalina, isterinya disahkan mengandung. Sedangkan dia belum pernah menyentuh isterinya itu. Kepedihan ini amat dalam lukanya. Ersalina merelakan kemarahan dan amukan Zain. Bibirnya tetap tersenyum biarpun hati luka dilapah. Sewajarnya hukuman ini diterima kerana memang dia bersalah. Tekadnya untuk setia pada Zain takkan dicalar walau apa pun yang terjadi. Dia ingin setia hingga ke hujung nyawa.

1 Jan 2013

Lelaki & Perempuan

Update By Nadia Nadhirah at Tuesday, January 01, 2013
Reactions: 
0 comments

Perempuan : "Aku selalu dipeluk Lelaki lain".
Lelaki : "Dan aku adalah Lelaki yang akan memelukmu dengan kasih sayang".

Perempuan : "You are not my FIRST kiss".
Lelaki : "And You are my First Kiss".

Perempuan : "Ramai Lelaki pernah menyentuh tubuhku".
Lelaki itu dengan sabarnya mengatakan: "Yang ingin aku sentuh adalah hatimu".

Perempuan : "Pernah ada Lelaki yang menganggapku sebagai pelacur".
Lelaki itu menatapnya : "Dan aku menganggapmu begitu baik, suci tak dinodai".

Perempuan itu menangis sambil tersenyum dan berkata: "Aku tak sesuai untuk dicintai oleh Mu !! Aku tak cantik !!".

Lelaki itu menatap matanya dalam², sambil tersenyum dan
berkata: "Aku bukan Lelaki yang mencintai kecantikkan mu , kerana cerita lamamu, tapi yang aku cintai adalah hatimu, sepenuhnya kerana Allah , kerana akan ku bimbingmu di atas jalan agama yang diredhai Allah ♥ ..''

Cc : https://www.facebook.com/assalamualaikum.wbt

Renungan ~

Update By Nadia Nadhirah at Tuesday, January 01, 2013
Reactions: 
0 comments

Bakal mertua : Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye...

Bakal menantu : Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat...

Bakal mertua : Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap.

Bakal menantu : Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus, anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan.

Bakal mertua : @$%@#@#$%^#@#$^&&%#@

❤ Perkahwinan itu bukan perniagaan ❤

SECOND MONTH

0

Tanggal 29 NOVEMBER 2012 , menerima Mohammad Nazrin Mohd Zakaria sebagai pasangan . Alhamdulillah , hari nie 29 JANUARI 2013 genap dua bulan hubungan kami . Syukur sangat sangat coz masih mampu bertahan sampai ke hari nie . Insyaallah , relay nie akan terus bertahan sampai ke akhir hayat . AMIN ..

ADAB ISTERI TERHADAP SUAMI KETIKA SEDANG HAMIL

0


  • Mentaati, menghormati dan mengasihi suami
  • Jika terasa hendak memarahi suami, tahan perasaan itu dan bertenang serta bersabar
  • Tidak cerewet dan membuat banyak kerenah terhadap suami dan rumahtangga
  • Jaga perasaan jangan sampai menyintai orang lain selain suami, kerana nanti melahirkan anak yang curang dan suka berasmara serta pergaulan bebas
  • Jaga lidah, jangan mengumpat, mencaci suami atau keluarganya dan juga orang lain
  • Jaga mata daripada melihat lelaki lain selain suami. Tidak keluar rumah tanpa izin suami
  • Menghargai nasihat dan pandangannya serta ibu bapanya (mertua)
  • Jangan meminta perkara yang tidak mampu disediakan suami
  • Sentiasa meminta kemaafan darinya
  • Ingatkan suami untuk sentiasa mendoakan keselamatan diri dan anak yang bakal lahir
  • Tetap melayani suami selagi mampu


LIFE

0

Assalamualaikum .. Tak jawab Nad xmo kawan taw . Hehe !


Firstly , sorry sangat-sangat dah lama dah melalut kat blog nie . Kalau update pun just post something yang Nad copy dari sumber2 yang tertentu jea . Takde masa nak melalut lalut coz Nad dah balik jadi student dah . First week in new semester , student ramai yang sibuk dengan hal masing2 . Takde timetable laa , add and drop subject laa and whatever lagi laa . Nad pun tergolong sekali dalam kalangan student-student tu semua . Sepanjang first week tu , sibuk duk add drop subject jea kononnya nak upgrade pointer laa katakan . Yang jadi problemnya bila advisor lambat approve . So , terpaksa laa kena pegi jumpa advisor face to face . Tu x termasuk bila pegi cari advisor tu , dye takde . Lagi laa haru biru hidup . Hehe . And alhamdulillah , semua tu dah settle . Insyaallah sem nie boleh naikkan pointer . And one more thing , sem nie Nad dah start amek FYP . Memang byk keje laa jawabnya and nasib baik FYP tu buat dua orang kalau x .. lagi laa haru biru hidup Nad nie . Huhuhu .

Pasal Nad dengan Senget plak , alhamdulillah setakat nie masih mampu bertahan and sedar tak sedar hampir dua bulan dah . Setakat gaduh-gaduh tu normal laa , kalau takde gaduh tu memang ada something wrong la tu kan ? ( Ayat nak sedapkan hati jea aku nie . hehe ! ) . Tak kesah laa perangai dia macam mana sekalipun , Nad terima dia seadanya . Banyak lagi Nad perlu mendalami diri dia almaklum laa , sedar tak sedar dah jadi couple . Alhamdulillah , Nad bersyukur ada dia .. Cemburu sebab dia ada ramai adik angkat ? Tipu laa kalau Nad takde perasaan tu kan ? Yela , awek mane tak cemburu kalau bf dia duk layan adik angkat dia macam awek dia kan . Hurmm , tapi Nad malas nak cakap banyak , Nad diamkan jea . Yelaa , tu hak dia kan ? Hurmmm ( Ayat nak sedapkan hati lagi ) . Apa-apa pun , Nad harap sangat relay nie kekal . Cukup la sebelum nie Nad dah byk kali frust . Haha .

Pasal kawan ? Hurmmm , Nad taknak pikir sgt psal nie sbb dah fobia (yeke aku nie??) nak cari kawan baik macam dulu . Cukup laa sekali Nad kena . Bukan sekali tapi dah banyak kali dah . Nad anggap nie semua dugaan Allah untuk Nad . Nad terima apa pun dugaan dan cabaran yang dah ditetapkan dgn hati terbuka . Nad bukan nak mengungkit apa yang dah berlaku but Nad belum sedia lagi nak berbaik balik sbb benda tu still dalam ingatan . Cukup laa Nad ada Izzaty dgn hubby dia sebagai kawan Nad sejak dari sekolah sampai la dorang kawen and now dah ada anak pun . Nad berkawan dgn sape pun , tapi nak rapat sgt tu .. mybe tak laa kot . Org cakap pengalaman mendewasakan kita .. ceewaaahhhh .. hehehe . Semoga Allah sentiasa melindungi setiap apa yang DIA lakukan . Aminn ..

K laa , nie jea kot Nad nak story . Insyaallah , akan ada lagi story-story nanti . Need to continue study Math  sbb tadi stop kejap , kepala pusing .. Hehe .. Bye , Lot of love from me . Muaahhhhhhhhh ❤❤❤

Kisah Cinta

0


Bila aku teringat balik cerita nih..aku mesti tergelak sorang-sorang…Alkisahnya…aku nih ditakdirkanlah kawin dengan sorang mamat nih..ntah dari mana la datangnya…mak aku yang suruh..dia kata budak nih baik la alim la pandai la..lepas tu terus kami kawin.

Masa first time kawin tu, memang kucar kacir gak arr rumah tangga kami..dan yang aku paling tak tahan tu dia memang selalu saja buat aku sakit hati…

Eiiiii…geramnya aku!!!

Mana taknya,aku basuh baju dia sekali la ngan baju aku..then lepas basuh..nak jadi cerita..ada lah plak baju dia yang turun warna melekat kat baju aku….haihhh..memang sakit hati…baju baru kot…mahal lagi!!! Then bila aku tanya dia..kenapalah tak bagitau aku yang baju dia ada yang turun warna..dengan slumber dia kata..

”Lah..awat tak tanya…”

Eiii..geramnya aku!!!

Selang beberapa hari, dia ada ajak aku pi shopping.Ok,fine..aku ikut jer la…weekend la katakan. Lepas tu nak jadi cerita, dia punyalah excited nak pi shopping..sampai aku kalih kalih belakang..HILANG!!..
Aku cari gak dekat dekat area situ kot kot ada tapi memang hampeh…Aku try call, tak angkat..call lagi pon tak angkat..huhh..tension betul!! Then, aku amik keputusan tunggu kat kereta jer..seminit,..lepas tu dua minit,… lepas tu….SEJAM KOT!! Huhh..memang sakit hati betul!! Then bila dia mai dekat kereta, aku tanya, pegi mana? kenapa call tak angkat??!! Yang aku tak tahan, dia dengan slumber jawab..

“Lah..gi shopping la sayang…owh..ada call ekk?? Alah..lupa nak bagi tau…terlupa bawa hanset..hehe..”

Eiiii..geramnya aku!!!!

Seminggu lepas tuh..dia kata teringin nak makan masak ayam berempah dengan masak lemak cili api.. ok..fine…aku masak jer…Tapi memang la aku nih tak la pandai masak sangat…tapi bolehlah klu setakat nak makan kan..aku hidang bagi dia makan…Masa first time dia suap kat mulut tuh…Aku bajet dia nak kata apa-apa..Tapi dia diam..Memang tak kata apa-apa pon sampai dia habis makan..Habis makan pon tak kata apa..

Aku pon confius…dia ni no respond..sedap ka tak?? Hmm..klu ikut aku la..orang yang masak ni la kan…aku rasa ok jah lah..tapi tak tau la orang yang makan nak kata apa..huhhh…..

Esok plak, time aku on the way nak balik dari tempat keje, kereta aku plak wat hal..tak boleh start..panik gak arr aku time tuh..malam dah nih..nak masuk Isyak dah…haihh..time aku balik keje lewat2 lah keta nak wat hal..then, aku call dia…

Yang aku tak boleh tahan tu..dia dengan slumber kata..

“Lah awat la call saya…call la mekanik…ingat call saya keta awak bleh jalan??….”

Eiii…geramnya aku!!!

Tapi…dia mai jugak lepas tuh…ada lah dia check apa ntah kt depan bonet tuh…dan lepas start…terus boleh…hmmm..dalam hati…aku kata,

“bleh la jugak mamat nih nak diharap…mekanik kecil-kecilan, janji free”…

Satu hari, dia ada bagitau yang dia kena pi outstation kat overseas. Dia kata pi kejap jah…2 MINGGU!!..hmm..aku memang no komen lah…dia nak pi buat keja dia…takkan nak kata tak boleh kot…keja arkitek…biasalah…busy la kot…

Tapi..memang agak sakit hati jugak lah..bleh dia lesap macam tu jah..lepas2 naik flight….kot2 la nak call bagitau dah sampai ka..ada kat mana ka…tapi memang hampeh!!..langsung dia tak call!! Kot2 la nak bagi emel ka..tapi memang tak dak…kosong inbox!!

Eiii…geramnya aku!!!

Pagi tuh..aku basuh baju…ok..sekarang aku dah taw dah baju mana yang turun warna…aku ambik satu persatu dalam bakul nak basuh..sampai la aku jumpa bungkusan misteri dekat bahagian bawah baju-baju tuh…jeng3..huishh..siap dengan surat lagi..

Suratnya berbunyi begini:

Kehadapan isteriku (cewahhh..),

Semoga berada dalam keadaan yang sihat sentiasa…jangan marah-marah ek..hehe..Saya bukannya apa…saja tulih surat nih..bosan…tak tau nak buat apa…hihi

Pertama sekali…saya nak bagi tau lah..mungkin awak tak kenal saya..tapi saya kenal jer awak…sejak awak darjah 6 lagi kot!! Haha..eh..awak tak ingat ka anak Pak Mail kawan ayah awak yang mai beraya kat umah awak time tuh??!! …Masa tuh..saya nampak awak dok main masak-masak kat belakang umah…hahaha…memang sangat lucu…saya nampak awak macam ‘anak patung’..comel sangat…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Keduanya, sori la pasal hal shopping tuh..memang saja jer saya tak mau bawa hanset time tuh…hihi..takot terkantoi…yer la…saya pi cari baju awak kot!! Ingat baju yang awak kata terkena warna tuh?? Huh…memang tension..susah btul nak cari..memang patut la mahal dan memang patot la awak bengang satu hari…hihi…

Ketiganya, pasal ayam berempah dengan masak cili api yang awak masak…hmm…mesti awak bengang kan sebab saya no respond…huhu…sebab SEDAPPPP SAAANGAT sampai saya jadi tak terkata…Eh,saya makan dalam masa 5 minit ja kot..ikut jam dinding kat umah kita…

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Keempatnya…time keta awak rosak…hmm..awak tau tak saya CANCELLLL appointment saya dengan klien penting dari overseas sebab nak pi kat awak??!! Lepas2 tuh..jenuh saya nak pujuk diorang balik…Tau tak saya langgar smua traffic light merah!! Baju saya basah dengan peluh masa saya sampai kat awak??

Ishkk..awak ni..tak perasan ker??

Tapi lepas saya tahu saya kena pi outstation kt overseas..saya lagi seronok…happy glerr..sebab saya tau awak mesti rinduuu kat saya kan..kan2?? Saya memang saja jer tak call awak…hihi…tapi saya ok jah…saya rasa saya dah sampai dah kot lepas awak baca surat nih…

“Wow,look at the Eiffel Tower!! Fuyoo!!! Cantik kot!! “

Hahahahahaaaaaaaa..jangan jeles..(^-^)

Last but not least…awak..awak jangan nakal-nakal ekk…sebab saya saaaaayang awak…

P/S: Try tengok sama x dengan baju awak yang rosak ari tu “bungkusan” nih…hihi

Love,

Suamimu

New Semester , Fourth Sem

0

Alhamdulillah , masih diberi peluang untuk meneruskan pengajian di bumi British Malaysian Institute walaupun pointer untuk sem lepas x memberangsangkan . Insyaallah , moga semester baru nie lebih baik berbanding sem lepas . No more problem coz I will be myself in everything . Insyaallah , takkan menghampakan Umi and Papa lagi :)


At KLCC with Umi Papa , bawak Baby sekali pegi jenjalan .
Thank you Umi Papa sbb hantar Kak Yong ❤❤

RUSHING !

0

Assalamualaikum , tak jawab dosa sape jawab Alhamdulillah :)

Lately sibuk sangat-sangat . Ke hulu ke hilir , pegi situ pegi sini . Rest tak cukup and badan pun dah jadi lemah sesangat dah nie . Last week sibuk keluar masuk bank , pegi bayar registration fees dgn yuran hostel . Alang-alang dah pegi bank , check bonus ASB . Alhamdulillah dapat la siket untuk beli barang-barang before balik KL . Nak tunggu check bonus tu pun punya laa tunggu lama . Ramai gila org duk beratur nak amek bonus masing-masing , dari pagi sampai laa petang . Dekat tiga jam gak aku duk macam org ngokngek kat dalam tu , last2 aku pegi potong line org . Gila nak tunggu lagi 100 orang baru turn aku . Bila aku tgk takde org jea aku terus pegi dgn muka slumber jea kat kaunter tu . Ape aku kesah ! Hehe .

Semalam , Umi suruh pegi KB bawak adek aku nak buat IC , kononnya boleh terus siap . Aku pun ajaklaa Si Zaty dgn Eg pegi sekali . Sesampai jea , aku tanya org yg keje kat situ , dye cakap kena tunggu lagi 2 minggu baru siap . Perghhh , memang mcm ngokngek jea aku rasa hari tu . Last2 balik buat kat Machang jea . Huu ~ takpela . Lagipun nak tunggu pegi KB untuk jenjalan , harammm . Setahun sekali belum tentu jejak . Hehe . Settle adek aku tukar ic , terus pegi hantar dia pegi mengajar . Duk lepak kedai Zaty , layan kerenah si kecik tak duk diam , Aira . Balik , ambik Umi and adek-adek kat skolah . Siap solat ape sume , keluar balik coz adek aku yg bongsu tu nak beli buku . Lepas tu , pegi amek angah kat skolah , singgah hospital tgk nenek sedara aku masuk wad sbb demam panas+semput . Then , pegi plak skolah kakak jumpa dia sbb nak amek kasut aku yg dia bedal pakai . Balik-balik jea dah nak dekat magrib .

Trying to change myself . Slowly change dari perangai mcm laki ke arah keperempuanan , Insyaallah :)
with my only BFF Siti Nur Izzaty :)

Hari nie , pagi2 lagi pegi Kuala Krai sbb Umi suruh bawak angah buka KWSP . Mulanya sesat , last2 aku pusing-pusing jumpa jgak . Settle yang tu , balik pegi bndar Machang sbb nak buka akaun bank angah punya . Aku baru teringat yg hari nie ada pasar isnin . Perghhh , manusia ramai gila kot hari nie sampai nak cari parking pun kena pusing 4 5 kali . Lepas hantar angah kat skolah , pegi duk kedai Zaty sementara tunggu angah balik kul 1 . Duk melayan si Aira , Umi call suruh beli tu beli nie . Pegi pusing2 kat pasar isnin tu dgn Zaty . Dukung si Aira tu punya laa berat , yela dah setahun lebih dah budak kecik tu .. Sampai bengkak lengan aku sbb dari semalam lagi sakit . Lepas dukung si kecik tu , bengkak and lebam lengan aku . Hehee . Balik , amek angah , umi and adek2 . Lepas solat Zohor , baringlaa kejap kononnya nak siapkan bantal yang org order tak siap2 lagi nie . Boleh pulak aku terlelap , sedar2 dah pukul 6.15 .. Malam nie mmg tido lambat laa aku nak siapkan bantal nie . Mintak2 la esok umi x suruh g mana2 lagi sbb byk bnda tak buat lagi esok jugak laa nak balik KL . Barang2 tak packing lagi kot ! Got to go , bye :-*

0

Kalau betul sayangkan sesorang tu , x perlu nak tinggikan ego tu . Masing-masing dh besar boleh pkir ape yg elok untuk satu hubungan yang dah terjalin . Benda tu semua boleh dielak if EGO tu diketepikan .. Seseorang tu boleh berubah kalau diberi peluang untuk berubah . Nie kalau langsung tak diberi peluang , macam mana setiap perhubungan tu akan terus kekal . Macam mana nak terus kekal kan satu hubungan tu kalau setiap percakapan , pendapat dan teguran langsung tak diterima pakai .. Fikir-fikirkanlah ..

DISALAHERTIKAN

2

Dengan situasi badan yang lemah , aku gagahkan jua untuk menaip di sini . Hanya di sini alternative untuk aku meluahkan perasaan . Di sini la teman , sahabat , pendamping setia aku . Segalanya aku coretkan di sini .

Kata orang , setiap yang berlaku , ada hikmahnya sendri . Macam tu jugak lah aku . Menghadapi dugaan bersama dia seolah-olah aku yang sering dipersalahkan . Aku cuma mahukan yang terbaik dan dia lah satu-satunya yang aku ada . Tapi , itu semua langsung tak bermakna bagi dia . If someone dah aim kita nie takde guna langsung , sampai bila-bila pun akan tetap macam tu . Setiap satu perkataan yang kita ungkapkan , langsung tak diterima pakai , terus disalahertikan . Setiap pendapat dan teguran aku , langsung tidak di ambil peduli . Aku hanya mahukan kami yang dulu , masa mula-mula mengenali antara satu sama lain . Makin lama makin hilang semua tu . Dia sering nak menjauhkan diri dengan aku , even dengan satu masalah yang kecil . Aku buntu , dah tak taw macam mana lagi nak buat . Aku dah try nak buat yang terbaik , tapi masih sama .

Aku tak pandai dalam bab pujuk-memujuk . Tapi aku dalam proses nak belajar . So , please bagilah aku masa untuk pelajari semua tu . Sebab aku taknak kehilangan orang yang aku sayang lagi . Dulu , dia sering buat aku tersenyum , sering aku ketawa dengan gelagat dia . Tapi kenapa semua tu hilang secara tiba-tiba ? Mana perginya dia yang dulu ? Janji dia untuk jaga aku , janji dia untuk bahagiakan aku , tapi sekarang ?

"Ya Allah , Kau tabahkanlah hatiku . Kau jauhilah aku dari sifat pemarah . Kau kuatkan hatiku untuk menghadapi dugaan ini . Amin"

Awak , saya sayang awak . Saya terima segala kebaikan , keburukan dan kekurangan awak . Saya nak awak tahu apa yang saya rasa sekarang . Saya takut semua tu hilang . Saya taknak awak jadikan saya sebagai musuh . Awaklah teman , sahabat , abang dan juga kekasih saya . Hanya awak . Please jangan marah-marah lagi sayang . Saya takde niat langsung nak sakitkan hati awak . Saya nak kita yang sebelum nie . Doa saya sentiasa untuk awak . Moga Allah sentiasa melindungi setiap apa yang awak lakukan . Take Care sayang . ❤ YOU ALWAYS MNMZ ❧

SABAR YONG !

2

Aku tak taw ape lagi yang dia tak puas hati dgn aku . Sikit-sikit nak touching bagai .. Hal kecik jea pun . Aku dah habis cara and dah try sehabis baik dah nak jadi yang terbaik macam dia nak . Kalau macam nie hari-hari sape tak stress .. Duk sabar selama nie pun boleh jadi panas .. Gapo lagi awok nop b weyy !! X cukup lagi ko nop seksa hidup sayo nie ?!

LIST !

0

Need to do before back to BMI this Tuesday !

!! Immediately !!

❁ Settlekan fees ❁
❁ Beli iron sebab Tika punya dah rosak ❁
❁ Beli barang mandian kat sini sebab kat sana mahal-mahal ❁
❁ Siapkan pillows yang diORDER sebelum balik BMI ❁
❁ Jahit kain sarung Umi yang berlambak atas sewing machine tuh ❁
❁ Pegi alter jacket biru BMI ❁
❁ Packing barang-barang yang tersangatlaa banyak tuh ❁

◕‿◕ YOU CAN DO IT AYONG !! ◕‿◕

HATI SEORANG WANITA

0


-SENSITIF : bukan bermaksud suka merajuk , tapi hanya ingin bermanja dan mendapatkan perhatian .

-CEREWET : bukan bermaksud FUSSY tak tentu hala , kadang ingin LELAKI mengikut kata-katanya sekali sekala .

-HALUS : ibarat sehalai sutera , cantik , mulus , lembut dan mudah tercarik dan koyak .. walaupun seorang wanita memaafkan seseorang yang lain atas sebab kesalahan , biasanya WANITA akan ingat kesalahan tersebut untuk disimpan jadi pengajaran. Bukan DENDAM .

-IKHLAS : ikhlas seorang wanita tak perlu diragui .

- KORBAN : WANITA sanggup berkorban apa saja untuk seseorang yang amat disayangi , termasuk ibu bapa , anak-anak , dan suami . WANITA amat tabah .

-PRIHATIN : sentiasa memerhatikan keadaan sekeliling dalam diam .

-MANJA : walaupun dia adalah seorang WANITA yang pandai berdikari naluri seorang WANITA masih lagi tetap seorang WANITA . suka bermanja hanya kepada insan yang bernama LELAKI , namun juga sesame kaum .

-EGO : WANITA yang terlalu sayangkan kekasihnya sanggup menolak ketepi EGOnya apabila bersemuka dengan yang dicintai .

-CINTA : CINTA pertama bagi wanita adalah yang paling dalam dan tulus

-SEKS : seks bukanlah segala-galanya buat WANITA kerana WANITA diciptakan dengan 9 nafsu dan 1 akal . NAFSU yang banyak dan tidak tertumpu kepada satu saja . LELAKI pula dijadikan dengan 9 akal dan 1 nafsu . fungsi lelaki adalah membimbing WANITA dan bukan menghanyutkan .

* But , I have no chance at all to do all that :'( Can't be a perfect one . AGAIN !!
"Lantak awak laa , EGO tinggi sangat !" - Thanks MNMZ :'(

Cc : http://www.sabahforum.com/forum/woman-s-world/topic18461.html

THE WEDDING BREAKER

0

I wish I can get this novel as soon as possible . Can't wait for it dear ;)


“Saya memohon maaf kerana mengganggu majlis kalian. Tetapi sebelum Tengku Juwita bernikah dengan Tengku Adam, dia wajar mengetahui siapa bakal suaminya yang sebenar...” - Ariana Rose

Ariana Rose. Kehadirannya menyebabkan majlis pernikahan itu terbatal. Disebabkan gadis itu jugalah, reputasi dan status diri bekas pengantin lelaki itu menjunam jatuh di mata masyarakat. Siapa sebenarnya dia? Apa tujuannya dan siapa yang menghantarnya untuk merosakkan majlis pernikahan itu? Tak kira, dia akan menyiasatnya juga!

Akhirnya Ariana Rose terpaksa akur dengan balasan yang perlu diterimanya akibat perbuatannya itu. Semenjak bertemu dengan lelaki itu, banyak peristiwa yang tak terjangka berlaku dalam hidupnya.

“What’s so funny?”

“Talking to me?”

“Nah… just talking to the lizard. See… there… we were talking just now. I know you won’t be able to understand the lizard’s language.”

Tapi kenapa setelah berlari sejauh ini, lelaki itu masih ditemuinya? Setelah dia berusaha melupakan semua kenangan itu, kenapa lelaki itu kembali meruntuhkan azam dan semangatnya? Kenapa mesti ada nama itu dalam kamus hidupnya?!

“I’m gonna miss you… I’d rather stay by your side. Always.”

“Sayang kat abang rupa-rupanya ya?”

“Mestilah, you are my bubbly boo and a naughty one too.”

Selama ini sudah banyak perempuan yang lebih cantik daripada dia hadir dalam hidup Tengku Adam Kamil. Tapi kenapa gadis itu juga yang melekat dalam hati dan ingatannya? Adakah itu petanda yang dia memang ditakdirkan untuk dirinya?

“Satu aje kesalahan awak, Ariana... Awak dah curi hati saya.” – Tengku Adam Kamil



SETIA HUJUNG NYAWA

0

Adaptasi Novel
Now showing at TV3 setiap hari Isnin hingga Khamis jam 7.00 malam .

Mengisahkan kehidupan Zain yang berubah sekelip mata setelah ditinggalkan kekasihnya, Sofea, seminggu sebelum berlangsungnya majlis perkahwinan mereka. Demi menjaga maruah keluarga dari dicaci orang, ibu Zain iaitu Datin Adibah mengambil keputusan untuk menyatukan Zain dengan Ersalina yang merupakan anak gadis kepada rakannya, Puan Haliza.

Meskipun di pandangan mata kasar Datin Adibah pertolongan yang dihulurkan oleh Puan Haliza nampak mulia, namun hakikatnya Puan Haliza mempunyai agenda tersendiri apabila dia ingin menggunakan Zain sebagai pak sanggup untuk menutup dosa Ersalina yang kini sedang hamil anak luar nikah bekas kekasihnya.

Pada awal perkahwinan, amat sukar buat Zain dan Ersalina menyesuaikan diri. Tambahan pula Ersalina masih bersikap keanak-anakan manakala Zain pula seorang yang tidak penyabar. Meskipun mereka tidak tidur sekatil dan sering berselisihan faham, namun mereka akan berlagak seperti pasangan romantis di hadapan keluarga masing-masing.

Setelah dua bulan berkahwin barulah Zain dan Ersalina mencapai persefahaman dan cinta mula berputik di antara mereka berdua. Tetapi belum sempat menikmati kebahagian rumahtangga, rahsia kehamilan Ersalina terbongkar apabila dia mengalami keguguran. Zain amat kecewa dan mula melayan Ersalina seperti sampah. Maka bermulalah babak baru kesengsaraan hidup Ersalina.

Sementara itu, Datin Adibah yang tidak menyangka Ersalina tergamak menjadikan Zain sebagai pak sanggup telah menghalau Ersalina dan menghasut Zain untuk menceraikan isterinya. Malah Datin Adibah juga telah memperkenalkan Eriza kepada Zain. Adakah Zain akan terus setia pada Ersalina atau cintanya akan beralih arah pada orang baru iaitu Eriza? Apakah kesudahan bagi cinta Zain dan Ersalina?

Sinopsis dari novel : Pengantin perempuan lari? Zain Hakimi panasaran. Seseorang perlu menggantikan tempat Sofea demi maruah keluarga. Datin Adibah kalut mencari bakal menantu bidan terjunnya. Kala terpandang Ersalina Imani, hatinya terus terpaut. Gadis itu segera dilamar. Haliza menerima lamaran untuk anak gadisnya atas sebab tertentu. Juga demi menyelamatkan maruah keluarga. Ersalina terpaksa rela. Dia dinikahi Zain yang langsung tidak mencintainya. Namun, status isteri membuahkan kasih yang bukan sedikit.

Zain cuba menyemai cinta untuk si isteri. Apatah lagi Ersalina terlalu baik melayaninya. Lalu, kasihnya melimpah di hati. Kala berhasrat menyambut cinta Ersalina, isterinya disahkan mengandung. Sedangkan dia belum pernah menyentuh isterinya itu. Kepedihan ini amat dalam lukanya. Ersalina merelakan kemarahan dan amukan Zain. Bibirnya tetap tersenyum biarpun hati luka dilapah. Sewajarnya hukuman ini diterima kerana memang dia bersalah. Tekadnya untuk setia pada Zain takkan dicalar walau apa pun yang terjadi. Dia ingin setia hingga ke hujung nyawa.

Lelaki & Perempuan

0


Perempuan : "Aku selalu dipeluk Lelaki lain".
Lelaki : "Dan aku adalah Lelaki yang akan memelukmu dengan kasih sayang".

Perempuan : "You are not my FIRST kiss".
Lelaki : "And You are my First Kiss".

Perempuan : "Ramai Lelaki pernah menyentuh tubuhku".
Lelaki itu dengan sabarnya mengatakan: "Yang ingin aku sentuh adalah hatimu".

Perempuan : "Pernah ada Lelaki yang menganggapku sebagai pelacur".
Lelaki itu menatapnya : "Dan aku menganggapmu begitu baik, suci tak dinodai".

Perempuan itu menangis sambil tersenyum dan berkata: "Aku tak sesuai untuk dicintai oleh Mu !! Aku tak cantik !!".

Lelaki itu menatap matanya dalam², sambil tersenyum dan
berkata: "Aku bukan Lelaki yang mencintai kecantikkan mu , kerana cerita lamamu, tapi yang aku cintai adalah hatimu, sepenuhnya kerana Allah , kerana akan ku bimbingmu di atas jalan agama yang diredhai Allah ♥ ..''

Cc : https://www.facebook.com/assalamualaikum.wbt

Renungan ~

0


Bakal mertua : Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu. Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan. Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu. Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik. Harap faham-fahamlah ye...

Bakal menantu : Saya paham maksud makcik. Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye. Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti. Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat...

Bakal mertua : Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku. Ada berderet lagi yang tengah tunggu. Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap.

Bakal menantu : Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni. Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu. Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.. Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.. 12ribu pun saya berani letak. tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus, anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan.

Bakal mertua : @$%@#@#$%^#@#$^&&%#@

❤ Perkahwinan itu bukan perniagaan ❤

 

Nadia Nadhirah Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review