27 Jul 2013

16 Fakta Menakjubkan Mengenai Bayi Baru Lahir

Update By Nadia Nadhirah at Saturday, July 27, 2013
Reactions: 
0 comments
  1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.
  2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
  3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
  4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.
  5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
  6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan
  7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.
  8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
  9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik
  10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.
  11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.
  12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
  13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.
  14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
  15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
  16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya

Kerdil

Update By Nadia Nadhirah at Saturday, July 27, 2013
Reactions: 
0 comments
Aku ckup sensitif bila org tegur aku ngn muka aku . Aku taw aku buruk x setanding org lain . Kalau suka , terima seadanya . Mmg aku pompuan penampilan kena jaga but if the pimples nak naik aku nak cakap ape ? Nak suruh cakap mcm nie "Eh pimples ! Please stop there . Jgn tumbuh kat muka aku lg nty tgl parut plak" . Mcm tu ke ?? hurmmm . Bukan aku mintak pon muka aku jadi seteruk nie . Dah mcm2 cara aku buat . Mcm2 produk dah aku guna . Hasilnya sama jea . Sekarang aku dok guna tanaka tuh , baru nmpak hasilnya siket . Sabar laa . . Aku pon nak muka aku mcm dulu . Yess , I know . Kawan2 awak semua lawa2 , cantik2 . Sedangkan saya nie muka mcm org xreti nak jaga penampilan kan . Awak cakap senang sbb awak xtaw ape yang saya rasa . Awak malu ada awek mcm saya nie ? Xpelaa kalau mcm tu . Saya taw ape saya buat . Yang penting saya x kacau orang . Kalau awak suka saya , awak akan terima saya seadanya . Tak kira saya nie mcm mana . Sumpah saya cakap , saya rasa cukup kerdil bila awak selalu complain pasal diri saya especially pasal muka . Sorry saya x sempurna untuk awak . Xpela awak , saya terima setiap apa yang awak cakap sebagai pendorong saya . Saya tak marah awak . Saya taw awak ambik berat , but please jgn buat saya rasa terlalu kerdil bila saya dgn awak . THAT'S ALL !!

9 Jul 2013

SALAM RAMADHAN ♥

Update By Nadia Nadhirah at Tuesday, July 09, 2013
Reactions: 
0 comments
Assalamualaikum warga blogger sekalian .

Sedaar tak sedar dah masuk bulan Ramadhan dan semestinya ini Ramadhan yang ketiga Nad berpuasa di tempat orang . Maklumlah , student lagi . Sekejap jea masa berlalu , dah puasa then raya , hooreeeyyy !! Eh eh , ter'over' plak . Puasa baru nak start kot . Hehe ..

Dikesempatan ini Nad nak ucapkan Salam Ramadhan Al-Mubarak untuk semua warga blogger , keluarga tersayang , sahabat handai serta semua yang mengenali Nad . Tak lupa juga untuk Cik Ketot sekeluarga .

MARHABAN YAA RAMADHAN
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hri lagi NAFAS
┆ Menjadi TASBIH...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hri lagi TIDUR
┆ menjadi IBADAH...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hri lagi DOA
┆ ϑǐ IJABAH...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hari lagi PAHALA
┆ di lipat gandakan...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆Itu semua tak akan terjadi
┆tanpa maaf tulus & k'ikhlasan
┆dari hati kalian...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶ 
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ Izinkan kedua telapak tanganku
┆ bertengkup memohon maaf, Untuk;
┆ Lisan yang terlanjur...
┆ Janji yang terabaikan...
┆ Hati yang berprasangka..dan
┆ Semua sikap yang menyakitkan...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶ 
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆Marhaban ya ramadhan
┆мσнση мααƒ αтαѕ ѕєgαlα
┆кєкнιlαƒαn ѕєlαмα ιηι
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽


16 Fakta Menakjubkan Mengenai Bayi Baru Lahir

0

  1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.
  2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
  3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.
  4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.
  5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.
  6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan
  7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.
  8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
  9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik
  10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.
  11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.
  12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
  13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.
  14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
  15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.
  16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya

Kerdil

0

Aku ckup sensitif bila org tegur aku ngn muka aku . Aku taw aku buruk x setanding org lain . Kalau suka , terima seadanya . Mmg aku pompuan penampilan kena jaga but if the pimples nak naik aku nak cakap ape ? Nak suruh cakap mcm nie "Eh pimples ! Please stop there . Jgn tumbuh kat muka aku lg nty tgl parut plak" . Mcm tu ke ?? hurmmm . Bukan aku mintak pon muka aku jadi seteruk nie . Dah mcm2 cara aku buat . Mcm2 produk dah aku guna . Hasilnya sama jea . Sekarang aku dok guna tanaka tuh , baru nmpak hasilnya siket . Sabar laa . . Aku pon nak muka aku mcm dulu . Yess , I know . Kawan2 awak semua lawa2 , cantik2 . Sedangkan saya nie muka mcm org xreti nak jaga penampilan kan . Awak cakap senang sbb awak xtaw ape yang saya rasa . Awak malu ada awek mcm saya nie ? Xpelaa kalau mcm tu . Saya taw ape saya buat . Yang penting saya x kacau orang . Kalau awak suka saya , awak akan terima saya seadanya . Tak kira saya nie mcm mana . Sumpah saya cakap , saya rasa cukup kerdil bila awak selalu complain pasal diri saya especially pasal muka . Sorry saya x sempurna untuk awak . Xpela awak , saya terima setiap apa yang awak cakap sebagai pendorong saya . Saya tak marah awak . Saya taw awak ambik berat , but please jgn buat saya rasa terlalu kerdil bila saya dgn awak . THAT'S ALL !!

SALAM RAMADHAN ♥

0

Assalamualaikum warga blogger sekalian .

Sedaar tak sedar dah masuk bulan Ramadhan dan semestinya ini Ramadhan yang ketiga Nad berpuasa di tempat orang . Maklumlah , student lagi . Sekejap jea masa berlalu , dah puasa then raya , hooreeeyyy !! Eh eh , ter'over' plak . Puasa baru nak start kot . Hehe ..

Dikesempatan ini Nad nak ucapkan Salam Ramadhan Al-Mubarak untuk semua warga blogger , keluarga tersayang , sahabat handai serta semua yang mengenali Nad . Tak lupa juga untuk Cik Ketot sekeluarga .

MARHABAN YAA RAMADHAN
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hri lagi NAFAS
┆ Menjadi TASBIH...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hri lagi TIDUR
┆ menjadi IBADAH...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hri lagi DOA
┆ ϑǐ IJABAH...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ 1 hari lagi PAHALA
┆ di lipat gandakan...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆Itu semua tak akan terjadi
┆tanpa maaf tulus & k'ikhlasan
┆dari hati kalian...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶ 
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆ Izinkan kedua telapak tanganku
┆ bertengkup memohon maaf, Untuk;
┆ Lisan yang terlanjur...
┆ Janji yang terabaikan...
┆ Hati yang berprasangka..dan
┆ Semua sikap yang menyakitkan...
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽̶ 
┏┉┄┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┉┓
┆Marhaban ya ramadhan
┆мσнση мααƒ αтαѕ ѕєgαlα
┆кєкнιlαƒαn ѕєlαмα ιηι
└┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ┈⌣̊┈̥-̶̷̴̯͡✽


 

Nadia Nadhirah Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review